Популярни публикации

вторник, 29 април 2014 г.

Питка "Зорита"






Питка "Зорита" кръстих на името на Зорита Цветкова, жената от която знам рецептата за тестото. Зори, благодаря ти, прекрасна е. Мека като памук, ароматна и с приятно зачервена коричка. Плетеницата намерих в интернет от майсторката на питки Валентина Зуркан.


Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко ( 450 грама)
3 яйца
7 грама суха мая или 21 грама  жива (половин кубче)
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
750 грама брашно или малко повече, докато омесите меко тесто, което не лепне по ръцете ви. 
Киселото  мляко, което сложих беше по гъсто и това също определя какво количество брашно ще поеме тестото.
От дадените продукти замесете меко тесто. Понякога меся на ръка, понякога с бъркалките за тесто с миксера, ако сте по неопитни в месенето, използвайте миксера, докато тестото се отлепи от съда и се образува топка в средата. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След това разделете на четири топки и ги оформете с помощта на брашно за да не лепнат.

 
Разточете всяка топка на кора с диаметъра на тавата в която ще печете. Аз използвам винаги пергаментова хартия за печене, за да отлепя по-лесно питката после.
Между всяка кора намажете с олио, за да се отлепят пластовете на питката при изпичане.


Разточените и подредени една върху друга четири кори, нарежете на 12 триъгълника.
 
След това във всеки триъгълник направете прорез през средата ето така:

 Започнете да вкарвате върха и да усуквате два пътина едното парче вкарвате върха, а на следващото края на триъгълника. Ето така:

 

Предварително отделих една малка част от тестото, за да направя розички по средата на питката, но може и без тях. Оставете да втаса на топло, докато си удвои обема и изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути или до суха клечка.



После остава само масълцето и шарената сол ;) 
Да ви е сладко!

1 коментар:

Мария каза...

Последната снимка е страшно апетитна и просто не се сдържах да не напиша нещичко... божествена е питката, поздравления! Аз рядко меся питки вкъщи, но винаги с удоволствие ги хапвам :)