понеделник, 14 април 2014 г.

Лесен и вкусен козунак с много конци







Заглавието не е подвеждащо,  наистина тази рецепта е за един много лесен за изпълнение, много вкусен козунак, а и конци колкото искатеНе мога да забравя как една вечер късно ровейки се във фейсбук попаднах на рецептата Зорита Цветкова от Монтана, а  снимките, които  беше публикувала ме провокираха да запретна ръкави в 23:30 часа, при което мъжът ми ме изгледа супер странно и каза, че наистина не съм добре. Тестото си отлежа в хладилник през цялата нощ и пак се получи козунака. За последните четири дни го правя три пъти , като само първият път го оставих да нощува в хладилник, споменавам това като изпробван метод и резултата беше страхотен . Рецептата е с олио и това прави козунака мек и в следващите няколко дни след изпичане. Зори, благодаря ти още веднъж, че сподели рецептата си с нас.

Необходими продукти:

3 яйца ( от тях отделяме единия белтък за намазване)
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио 
20 грама прясна мая( което е половин кубче или 1 пак суха от 7 грама)
550-600 грама брашно (зависи от големината на яйцата) В зависимост от самото брашно и глутена в него, може да поеме още малко, тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
2 ванилии
кората на един лимон

Използвах изцяло помощта на миксер с бъркалките за тесто, дори не си изцапах ръцете. Вие може да ползвате и машината за хляб или да си го омесите на ръка.
Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе дълбока купа с пресятото брашно. Оставете една малка част от брашното и при нужда добавяйте. Към брашното изсипете яйцата със ванилията,кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.




Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го размесвам леко и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите, аз този път го плетох с четири плитки. Плънката е по ваш избор. Ако обичате по-сладки козунаци, моят съвет е да сложите сладка плънка, а не да увеличавате захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и тежко.






  Преместете го в съда в който ще го изпечете, аз използвах откопчаваща форма с диаметър 24 см. и оставете да втаса за последен път, докато си удвои обема. Внимавайте да не го оставите прекалено дълго да втасва, защото има опасност да превтаса тестото, тогава и плетката се разлива и конци няма.  За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключена после. Намажете с отделения белтък и поръсете с филирани бадеми и захар. 


Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината, така че проверявайте с дървено шишче, трябва да излиза сухо без полепнало тесто по него. Когато готовия козунак придобие приятен златист загар, а все още е суров вътре трябва да го завиете с алуминиево фолио, за да си запази цвета в противен случай ще прегори и както обича да казва моят баща, козунака няма да има търговски вид ;-)
Обяснението ми стана много дълго, дано не ви омръзна да ме четете, но исках максимално опростено и подробно да обясня.
Ето го току що излязъл от фурната.


Време е да го разчупим.







Надявам се, че предложението ми за Великден ви е харесало. Весели празници!
Да ви е сладко!


119 коментара:

  1. Отговори
    1. Чудесен козунак Благодаря за рецептата

      Изтриване
    2. Здравейте! Аз все още съм в процес на осъвършенстване и се извинявам за глупавия въпрос, но какво точно значи че го "нагъвате" преди да го сложите в купата да втасва?

      Изтриване
  2. Ние пък благодарим на теб,че го сподели с нас! Непременно ще направя моите козунаци по тази рецепта! Весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно изглежда, ще го пробвам задължително :)

    ОтговорИзтриване
  4. Възхитена съм от резултата на козунака ти ,надявам се и толкова вкусен..А да знаеш ,колко съм доволна от подробните обяснения за приготвянето му с ръчен миксер ,защото и аз исках така да меся..Досега никой не беше споделял,а аз толкова много търсих
    ...Благодаря ти ,ще ми е много полезно всичко ,което си написала..
    Галя

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за превъзходните козунаци! Имате ли опит с изпозлването на суха мая в тази рецепта, тъй като тък няма наблизо свежа мая. Бихте ли посочили приблизителен грамаж на яйцата, тъи като теглото им доста варира доста според големината им. При мен обикновено се получава или прекалено меко или прекалено твърдо тесто. Нямам представа къде греша.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, пробвала съм със суха мая, няма разлика с другата. Сложи толкова, колкото е описанието на пакетчето. Обикновено 7 грама суха отговаря на 20 грама прясна. Изчислява се 1:3

      Изтриване
    2. Относно яйцата, купувам размер М , брашното е около 520-550 грама, докато тестото се отлепи от съда и стане хубава гладка топка. Мекотата на тестото трябва да е колкото меката част на ухото ;) Успех!

      Изтриване
  6. Браво! Великолепен е! А какво е времето за втасване на козунака първите два пъти като тесто и последния път когато козунака вече е оформен...при положение, че втасва в леко затоплена стая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Времето за втасване е различно, зависи колко е топло във вашата стая. Докато тестото удвои обема си. Аз си помагам с фурната, загрявам на 50 градуса и ИЗКЛЮЧВАМ, слагам козуначното тесто вътре, покрито с фолио за свежо съхранение.

      Изтриване
  7. А нощното втасване на тестото преди плетката ли е? Първото или второто втасване? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Втасването в хладилник за мен беше експериментално, защото преди доста време пробвах, но не ми се получи. Замесих тестото късно вечерта и в голяма кутия с капак го сложих в хладилника, на сутринта го нагънах като плик още няколко пъти и го оставих в затоплена леко фурна да втаса за втори път. След това го сплетох и пак оставих в хладилника, не защото така трябва, а защото ми се наложи да изляза. След 3 часа като се прибрах беше готово за печене.

      Изтриване
  8. Кога точно го слагате в хладилника?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно в поста над вашия въпрос обясних как процедирам с тестото в хладилник.

      Изтриване
  9. Не разбрах точно как се оплита,за да стане кръгъл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Продължавате да разменяте фитилите от тесто по показания начин, докато свършат, като крайчетата после ги подпъхвате отдолу за да придобие хубав завършен вид.

      Изтриване
    2. Може би трябваше да има още една снимка от процеса на сплитане, защото не става много ясен начинът.

      Изтриване
  10. Разкошна рецепта!Няма опит с козунаците ,вчера направих едва вторият си.Тестото е лесно за правене ,даже едната доза я оставих в хладилника през нощта и днес стана страхотен козунак.Благодаря Плами !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодарим за страхотната рецепта !!!! Наистина е лесно и вкусно !!! Аз добавих и малко есенция ром и опияних лекичко стафидите.Стана уникален вкус.Не ми мърда месенето още 2-3 пъти тези дни.....вкара ни в беля :-)))) Мерси още веднъж и спокойни празници !!!! Благословение !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря за милите думи, весели празници на всички вас!

    ОтговорИзтриване
  13. Разкошен ! Уникален ! Благодаря за рецептата - лесна , без много баене и мотаене и много вкусна . Весели празници и все така да бъдете вдъхновение на многото кулинарни "босоноги " като мен.
    Весели праници!

    ОтговорИзтриване
  14. Искам да благодаря на авторката за споделената рецепта и подробните обяснения. Козунакът е прекрасен! Аз следвах точно указанията по рецептата, единствената разлика е че изпозлвах суха мая. Особено полезно за мен е нощното втасване, тъй като козунакоправенето в 5 часа сутринта не е по мой вкус. Не знам защо рецептата не е добавена в колекцията рецепти във БГ мама козуначента тема.
    Chimy jimmy

    ОтговорИзтриване
  15. Chudesna rezepta za nas Bulgarite v Amerika. Moga li da pomolia xa lesnaa rezepta za pitka imam vnuchka iizkam da se predstavia dobre pred snahata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никол, благодаря ти много за доверието. В най-скоро време ще публикувам и питка :)

      Изтриване
  16. в момента го правя,бихте ли казали с хартия за печене ли го пекохте-благодаря

    ОтговорИзтриване
  17. Да, изпекох козунака с хартия, точно както е показано на снимката. Вади се лесно от формата и миенето после е песен ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря много за споделената рецепта.Невероятен вкус. (y)
    Направих го два пъти,харесва ми как се получи.Това ще бъде вече моята рецепта за козунак.Нямах само филирани бадеми,следващият път ще си набавя преди да започна да го правя.:)
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/149352_931289373565658_2935873588207035585_n.jpg?oh=84061373197a91c9d16059ae762c38e5&oe=54E33A2C&__gda__=1420928686_377b6ea98a21198e62fd59f8db139ae0

    https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10610934_931289710232291_1708627234312963129_n.jpg?oh=44d746c0a27e58483ca94ccf9e0dfa2f&oe=54B192BC

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен е станал. Браво! Не е задължително да е с филирани бадеми отгоре, може да си го поръсите с кристална захар.

    ОтговорИзтриване
  20. Zdr.tova koeto ne razbrax i vidiax v rezeptata e plankata? Omesva se v testoto stafidite li?

    ОтговорИзтриване
  21. Плънката е по ваше желание, може да бъде локум, мармалад, орехи, стафиди или шоколад. Добавям я при оформянето на самите фитили. Може и без нея. Въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване
  22. Interesuva me kakvo e vremeto za vtasvane. Kato testo i oformen. I kolko puti obshto vtasva?

    ОтговорИзтриване
  23. здравейте,аз искам да попитам понеже ползвам суха мая,начинът на приготвянето на козунака с сухата мая по същият начин ли да я приготвя както с прясната мая?Благодаря предварително?

    ОтговорИзтриване
  24. Марияна, пробвала съм и със суха мая, резултата е същият. Понякога я активирам с малко топло мляко и щипка захар, друг път я слагам в брашното, все си става.
    Времето за втасване е относително, зависи на каква топлина се държи, гледам като си удвои обема като тесто, премесвам, пак си удвоява обема, плета, пак удвоява обема и слагам да се пече.

    ОтговорИзтриване
  25. strahotna recepta 6te q probvam 4e mi potekoha ligite

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотно изглежда. Искам само да питам мажете ли формата за печене с нещо или ползвате хартия за печене?

    ОтговорИзтриване
  27. Ползвам хартия за печене, лесно се вади и не търкам тави после :) Ако нямате може да си намажете формата с мазнина и да я поръсите с брашно за да излезе по-лесно козунака.

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря много за рецептата.Докато си я преписвах на лист ми идеше да захапя компютъра -козунака изглежда страхотно.Живея в чужбина и вариянта да хапнем козунак е ако си го направим,затова искренно се надявам да ми се получи.

    ОтговорИзтриване
  29. Екатерина Куздова18 март 2015 г., 9:37

    Днес го направих,стана великолепен!Даже вече го пуснах по трасето за любители на занаята!Това ще е и моята рецепта за Великден!

    ОтговорИзтриване
  30. Направих козунака ви 3 пъти. Спазвах стъпка по стъпка вашите указания.Но и 3-те пъти козунакът стана като хляб.Не мога за разбера защо?

    ОтговорИзтриване
  31. от къде купувате едрата захар, която е поставена отгоре

    ОтговорИзтриване
  32. Петя, не мога да ви кажа защо не се е получило при вас, явно нещо не е както трябва. Ако сте мерили всичко с кантар, тогава проблема може да е във втасването. Тестото втасва след омесване, после се премесва и втасва втори път като тесто и след като го оплетете пак трябва да втаса преди печенето. Самите продукти е важно да са пресни и с хубаво качество, брашното и маята също. Съжалявам, че при вас не са се получили нещата.

    ОтговорИзтриване
  33. Иван, гранулираната захар отгоре си я правя аз. Слагам пудра захар на око и добавям много малко вода 1-2 лъжички. Става много гъста каша, която разстилам на пергаментова хартия до пълното и изсъхване, после натрошавам на гранулки.

    ОтговорИзтриване
  34. Днес направих козунака и стана вълшебен. Два пъти го месих в хлебопекарната, а като го оформих с тавата във фурната на 50-100 градуса с вентилатор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как на 50-100 . Това е 70-120 без вентилатар. 5 часа ли пекохте или сушихте?

      Изтриване
  35. Писах и в поста ви във ф.б. Моля отговорете ми, мога ли да сложа 50% масло. Не обичам миризмата на олио. И още ако сложа плънка от шоколад, просто парчета шоколад или нутела. Благодаря Ви. Извинете ме, сигурно е много досадно😃

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте DARINCHOTT,
    съжалявам, че малко късно отговарям на въпросите ви. Миризмата на олио въобще не се усеща, но ако не обичате няма проблем да сложите 50/50 с масло. Плънката от шоколад е добре да бъде или Нутела или парченца, които са специално за издържане на висока температура(което не е обикновен шоколад, а като chips за мъфини.) Ако се сложи обикновен шоколад той завира при високата температура и се пресича.
    Относно градусите - 50 градуса са когато козунакът втасва, а не се пече(като когато самото тесто е във фурната, тя е изключена). После се слага на 160-170 градуса когато се пече вече. Успех!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте,вчера направих козунака като следвах стриктно рецептата,но след изпичането се оказа без конци и сух.Чудя се каква може да е причината,дали съм го пекла повече от необходимото?

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте Виолета, според мен причината е , че тестото ви е превтасало и после козунака е препечен, за да е без конци и сух. Тогава тестото става като шупнало и след изпичане като го отрежете има вид на срязан кекс, а не на козунак. Явно сте го държали на доста топло и малко по-дълго от необходимото във фурната.

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря за бързия отговор.Мисля за Велик ден да направя втори опит и дано тогава се получи.

    ОтговорИзтриване
  40. Здравейте. Стигнах до момента с плетенето и се мъча половин час. Обяснете как става. Аз се ядосах и накрая просто оставих тестото във ф-мата. Лепкаво е и възлите се разпадат и по смъртно не мога да го сплета. И с олио мазах плота и ръцете си. Едно голямо нищо!

    ОтговорИзтриване
  41. Резултата:
    Труден за изпълнение. Цял ден се занимавах с един козунак - 3 пъти втасване. Незнам си още какво ...и накрая даже не се изпече отвътре. Остана сурово тесто. Ужасно просто!!!!!

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте"Анонимен". Много съжалявам, че при вас нещата не са се получили както трябва, при толкова коментари преди вашият оставам с впечатлението, че рецептата е лесна и достъпна за всички. Приложила съм доста подробно описание и постъпкови снимки. Явно това не е вашата рецепта. Желая ви успех! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  43. Страхотна рецепта много добре изглежда на вашите снимки ,аз живея в чужбина и ми се искаше да направя козунака днес опитах пробно но стана като хляб и нямаше конци втасваше 2 пъти веднъж като тесто и още веднъж във формата на вид го докара но не и като вътрешност нямам опит с месене на каквото и да е тесто за велик ден пак ще опитам дано тогава се получи сложих 200 гр захар дали това е причината да не ми се получи добре ?

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, мисля да пробвам рецептата ти, но ми се иска да сложа и стафиди вътре. Би ли ме посъветвала в какво да ги накисна за да умекнат. Благодариа предварително и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте. От изключителна важност е хубавото качествено бяло брашно. Аз също живея в чужбина и купувам, полско, турско или българско брашно. Ако имате италиански магазин също може да вземете от там. Относно захарта съм писала още в рецептата, че не е добра идея да се увеличава захарта или мазнината. Това прави тестото тежко, трудно втасва и после стои като хляб. Конците на козунака се образуват от хубаво глутеново брашно и всички останали продукти да са със стайна температура и да са спазени пропорциите и грамажите. Можете да прочетете и коментарите в които да откриете отговори на много други въпроси относно тестото. Втасването е общо ТРИ пъти, а не два. Два пъти втасва като топка тесто и един път след като го оплетете. Успех!

    ОтговорИзтриване
  46. Здравейте. Стафидите ги накисвам от вечерта в малко алкохол- ром, коняк, уиски, по ваш избор. На сутринта ги подсушавам и добавям към тестото при сплитането на козунака. Гледам да са вътре , а не отгоре на коричката, защото при печенето много изсъхват и стават доста твърди.

    ОтговорИзтриване
  47. Здравейте!Рецептата е страхотна и козунака е чудесен.Искам да попитам,понеже искам да направя почече от 1 козунак,може ли да удвоя продуктите за 2 козунака и дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
  48. Последните 2-3 години за Великден правя козунаци по различни рецепти от нета.Е...по-хубави , вкусни и меки козунаци не съм правила.Единтвено промених количеството на захарта , сложих 200гр.Може би заглавието трябва да е "Неустоимо вкусен и много лесен козунак". Благодаря мнооого за тази рецепта!!!
    Ани

    ОтговорИзтриване
  49. Много ми допада рецептата и ще запретна ръкави да направя първия ми козунак :)
    У дома имам квас и се чудех дали бих могла да го използвам вместо маята и в какво количество?
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  50. Nepremenno ste go napravia i ste vi kaja kak mi se e poluchilo. Blagodaria za receptata

    ОтговорИзтриване
  51. Благодаря за споделената рецепта и подробно описание :)...Миналата година правих другият козунак от вашия блог и доста добре се получи, но този е с по-малко видове съставки и сега ще го пробвам. Може и дае тъп въпрос, но ...това е количество за един козунак от снимката, нали....за 2 на доза всичко по 2 ли е? и най-важното може ли олиото да заменя със зехтин?

    ОтговорИзтриване
  52. Рецептата е за един брой козунак във вида показан на снимката. Няма проблем да се направи двойна доза, просто времето за втасване ще стане малко по-дълго.

    Относно запитването за квас вместо мая, не съм пробвала и не мога да дам съвет.

    Относно запитването за зехтин вместо олио, не го препоръчвам. Зехтина е с доста силна миризма и няма да е приятно да мирише на маслини.

    ОтговорИзтриване
  53. Здравейте! Рецептата изглежда чудесно. Въпросът ми е колко време Ви отне цялостното приготвяне на козунака заедно с печенето и втасването? :)

    ОтговорИзтриване
  54. Не съм засичала с точност, но горе-долу за 10 -15 минути замесвам, като ползвам миксера. После втасва около час в затоплена фурна, вадя го и го премесвам с мазни ръце, обратно в затоплената фурна за още 40-45 мин. Плета козунака, втасва за около 30-40 мин на топло и тогава пека за 45-50 минути. Това е приблизително време, за една доза. Ако правя повече и втасва наведнъж времето се удължава. Фурната не трябва да е силна, аз пека на 160-170 градуса, но при по-силна печка се намаля и до 140-150. Тестото не трябва да е превтасало, а само двойно да си увеличи обема. Трябва да има гладка структура, а не шуплеста, защото при превтасването и след изпичане ще стои на шупли като хляб и няма да има конци. Успех :)

    ОтговорИзтриване
  55. Здравейте, попаднах на тази рецепта и искам да ви кажа, че е страхотна. Толкова сполучлив и ароматен козунак не съм хапвала от детството си.Става бързо и лесно.
    Весели Великденски празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  56. Христос възкръсна!
    Поздрави за прекрасната рецепта! Абсолютно точна като количества, за пръв път тестото ми успя да се получи достатъчно твърдо, за да оформя фитили! Стана уникално вкусен огромен козунак, който беше опустошен за няколко минути от фамилията и гостите ни. Дори мъжът ми, който твърдеше, че не обича козунак си взе думите назад! Успех на Вас и на блога Ви!

    ОтговорИзтриване
  57. Много лесен и вкусен козунак , благодаря за рецептата.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  58. И аз искам да благодаря за рецептата! Три пъти правих козунак по нея и стана превъзходен! Последвах примера на авторката и използвах бъркалките за тежко тесто на миксера. Само накрая доомесих на ръка. Използвах и брашно препоръчано ми от приятелка. На София Мел за баници (заради високото съдържание на протеини?). Благодаря още веднъж, не мисля че ще пробвам друга рецепта за козунак след тази :-)

    ОтговорИзтриване
  59. Здравейте :) И аз имам въпрос - Захарта в тестото може ли да се замени с мед, разбира се в съответното съотношение?

    ОтговорИзтриване
  60. Здравейте Елена. Не съм пробвала да замествам захарта с мед и не мога да ви отговоря, но ако причината е за по-здравословна рецепта, не мисля, че идеята е добра, защото съм чела, че не е добре меда да минава термична обработка ако искаме да запазим полезните му качества. Ако е за човек болен от диабет, то тогава трябва да използвате подсладител.

    ОтговорИзтриване
  61. Направих го, спазих всички указания по рецептата. Като за пръв път добре ми се получи, само че, стои малко тиклав, макар че, при проверка с клечка тя си беше суха. Следващия път ще опитам да увелича леко температурата на печене. На вкус е мн. хубав.

    ОтговорИзтриване
  62. Пробвах козунака. УНИКАЛЕН Е!!! Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  63. Пробвах козунака. УНИКАЛЕН Е!!! Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  64. След като втаса втория път, тестото с точилка ли се оформя, за да се изрежат лентите за оплитане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разделя се на 4 топки,всяка от които се оформя като лента(подобно на моделирането на пластелин;))

      Изтриване
  65. УНИКАЛЕН!!-само така мога да опиша резултата.Вкъщи настана голямо мърморене,тъй като за първи път правя козунак и той се оказва сполучлив,а майка ми от години се мъчи безуспешно по Великден.Огромно благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  66. Мая Митева13 април 2016 г., 2:44

    За първи път го направих пробно още веднага щом го качи в мрежата и стана страхотен. От тогава правим само него. С мъжа ми си правим състезание на кой ще стане по хубав :) Преди пробвахме какви ли не рецепти, сложни и с много продукти, даже се бяхме отказали да месим, но вече спряхме с експериментите, ТОВА Е НАШИЯ КОЗУНАК! Даже си го правим с най-обикновено брашно от Метро на "аро" за 0,69 лв. и става превъзходен. Последния път нямах много време и го оставих да втаса само един път преди да го сложа във формата и не стана така както друг път, т.е. беше малко по нисък от обикновено, но по нищо не отстъпваше на другите по вкусови качества, явно има значение броя на втасванията. Пробвайте го, УНИКАЛЕН Е! Вече не знам на колко хора сме дали рецептата, но всички са много доволни, даже и сега я пратих на приятелка на сестра ми. УСПЕХ на всички!

    ОтговорИзтриване
  67. Огромно благодаря за рецептата, стана страхотен!!!!
    Може би е късмета на начинаещия, но по-вероятно е резултат на подробната рецепта :))))

    ОтговорИзтриване
  68. Тъй наречените фитилчета как се получени? От снимките изглежда, че тестото първо е било разточено на голяма кора/ лист, която впоследствие е навита на руло (може би с плънка вътре?). Или греша?

    ОтговорИзтриване
  69. Пламена,много ви благодаря за рецептата!Лесно, сравнително бързо и разкошен резултат.Аз см много доволна,тъй като това е моят първи козунак. За плънка използвах локум и бели стафиди.Получиха ми се и конците.Весел Великден! От Вера��

    ОтговорИзтриване
  70. Здравейте. Този Великден козунаците ми са по вашата рецепта. Станаха просто божествени. Искрено благодаря за подробната рецепта. Записвам си го и вече това ми е моят фаворит при козунаците. Весел празник ви желая.

    ОтговорИзтриване
  71. За пръв път правя козунак и много се радвам, че попаднах точно на твоята рецепта! Резултатът беше феноменален!

    ОтговорИзтриване
  72. Няма начин да не станат по тази рецепта.Благодаря за подробните инструкции и за всички детайли,непознати на начинаещите като мен.Най-удобна е идеята да се замеси с миксер и от вечерта за работещите момичета.Това ме спаси от пренапрежение и пренатоварване.Не прекалявайте с плънката,не експериментирайте с квас/само такъв хляб ядем/,прекалявайте само с лимона и ванилиите-колкото повече, толкова по-добре.Не е философия,ако много искате да ги направите.

    ОтговорИзтриване

  73. Здравейте, козунака изглежда страхотно. Поздравления. С какъв миксер месите тестото ? Моят е обикновен и в упътването видях, че може да работи само 4 минути или ще изгори, което ми се струва много недостатъчно на фона на вашите 10 минути.

    ОтговорИзтриване
  74. Здравейте днес намерих вашата рецепта за козунак защото ми се беше дояло и защото исках да изпробвам дали ще стане с Kitchen Aid миксера. Следвах инструкциите стриктно само го ударих 10 пъти преди второто втасване 😜 и го оставих да втаса . Всичко друго спазих стана страхотно вкусен и на много конци не дочакахме да изстине . Май другата седмица пак ще правя. P.S. Ползвах суха Мая и high gluten брашно не съм в България но става страхотен козунак за нула време. Благодаря за лесната рецепта

    ОтговорИзтриване
  75. Благодаря за страхотната рецепта - лесна, бърза и много вкусна. Получи се страхотен козунак.

    ОтговорИзтриване
  76. Здравейте, отгоре козунака с белтък или жълтък го мажете?

    ОтговорИзтриване
  77. Благодаря за чудния козунак. Не бях месила козунак, но се получи страхотен козунак и всички вкъщи го харесаха.

    ОтговорИзтриване
  78. Благодаря за прекрасната рецепта, но и аз моля за доуточнение относно плънката. Кога и къде точно да я сложа? Може би ако фитилите ги направя като рула, намазани с плънката?

    ОтговорИзтриване
  79. Може ли да заменя олиото с разтопено краве масло

    ОтговорИзтриване
  80. Направих го, точна и изключително сполучлива рецепта.

    ОтговорИзтриване
  81. Ей момичета страхотна рецепта! Направих я като замених захарта със стевия и малко подсладител понеже имаме диабетици у дома. Захар сложих само една лъжичка в маята и много малко поръсих отгоре че да замирише на козунак. Стана невероятен. Много съм доволна. От години пробвам козунаци да правя с подсладители но става като сладък хляб. Този път е на 6.

    ОтговорИзтриване
  82. Ей момичета страхотна рецепта! Направих я като замених захарта със стевия и малко подсладител понеже имаме диабетици у дома. Захар сложих само една лъжичка в маята и много малко поръсих отгоре че да замирише на козунак. Стана невероятен. Много съм доволна. От години пробвам козунаци да правя с подсладители но става като сладък хляб. Този път е на 6.

    ОтговорИзтриване
  83. Козунака е разкошен. Днес го пробвах и стана чудесен.

    ОтговорИзтриване
  84. Току що го направих и съм много щастлива!Козунака е невероятен!Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  85. Здравейте,рецептата е много точна и козунака става невероятно мек и на конци.На следващия ден е също толкова хубав.Просто трябва да се спазват инструкциите за втасванията на тестото и самия козунак да не превтаса преди печене.Поздравления! Разкошна рецепта!Успех на всички с месенето и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  86. Здравейте, на мене не ми се получи изобщо. Не знаех в колко малко мляко се гаси маята и съм сложила повече, следователно консистенцията се получи много рядка и сложих 1 цял пакет брашно след което тестото се получи като за кекс. Дано поне този козуначен кекс става за ядене и не съм изхабила напразно продуктите.

    ОтговорИзтриване
  87. Момичета какво брашно използвате за козунак ли, може ли с обикновено примерно София Мел?

    ОтговорИзтриване
  88. Момичета,спазвайте точните съставки.Става невероятен.Трета поредна година го правя.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  89. Пламена пробвах Ви рецептата :резултата е удивителен. Станаха чудесни! Много благодарим че споделихте с нас тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  90. Можете ли да кажете по какъв друг начин може да бъде оформен освен плитка? И лентите за плитката разточваме ли ги с точилка и навивате на рулца или директно с ръце си ги разточвате на рулца?След второто втасфане директно плетете или омесвате отново и тогава плетете?Ако няма да се плете,след второто втасфане какво следва?

    ОтговорИзтриване
  91. От тези продукти един козунак ли правите или деа?

    ОтговорИзтриване
  92. Zdraveite,

    mnogo blagodaria za rezeptata! Spazih ja tochno, no go ostavih da vtasa samo dva puti (poradi lipsa na vreme) - vednuz kato topka i vednuz spleten. Stana strahoten!!! S mnogo konzi, puhkav i aromaten! Blagodaria! Petia

    ОтговорИзтриване
  93. Направих го стъпка по стъпка,всичко стана ок,само дето най много го пекох,не се наду при пекането и малко твърдичък стана отгоре,иначе е вкусен,незнам дали трябваше ама като го извадих горещ го нспръсках с вода и завих с кърпа.Благодаря много за рецептата определено това е козунака дето ще правя,като за първи път съм доволна

    ОтговорИзтриване
  94. Страхотен! Благодаря за рецептата. Спазих точно пропорциите и указанията за прчене. Няма грешка.

    ОтговорИзтриване
  95. много вкусен само брашното и маята да са хубави става прекрасен

    ОтговорИзтриване
  96. Уникален козунак се получи! Благодаря ви за подробната и вкусна рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  97. Чудесна рецепта и много добро описание. Ако се следва точно, резултатът е брилянтен. Правих я няколко пъти с различни отклонения (веднъж превтаса, друг път го препекох), но дори тогава стана много вкусен. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  98. Благодаря за споделената рецепта, мнооого е сполучлива! Направих козунака с плънка от ядки и какао, стана супер, бухнал, с конци и много вкусен! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  99. Моят козунак изобщо не ми се получи, следвах стъпките, но не се наду и повече прилича на кекс, но пък инче е вкусен. От коментарите по-горе разбрах, че тестото може да превтаса.Как можем да разберем, че тестото ни е превтасало?

    ОтговорИзтриване
  100. Страхотна рецепта! Козунакът ми се получи както на снимките! Благодаря за подробното описание!

    ОтговорИзтриване
  101. Направих козунак по тази рецепта и стана невероятен - с прекрасни конци и много вкусен. Приложих леки модификации - сложих зехтин, вместо олио, ползвах суха мая (някаква био на Алнатура) и фруктова захар (само от нея сложих по-малко количество, отколкото в рецептата, понеже пишеше, че е 4 пъти по-сладка от стандартна захар). Вкусът по никакъв начин не отстъпваше на домашните козунаци на баба ми, приготвени с олио, кубче мая и стандартна захар, но поне предполагам, е било малко по-полезно (все пак и детето ми ще опитва за пръв път козунак). През нощта си забърках сместта и я обърках всичко с дървена шпатула, след това месех с ръце и добавях по малко остатъка от зехтина. Цялата процедура по смесвване на съставките беше 10-на минути. След това сложих една торбичка в/у купата с готовото тесто и я прибрах в хладилника, извадих я след 14 часа, беше втасало доста. След това го замесих отново и го оставих за 2-3 часа пред духалка, покрито с кърпа. Втаса прекрасно. Направих си 4 фитила и намерих клипче в youtube за осукване, така че да го вкарвам в кръглата си тавичка за печене. Намазах с цяло яйце, разбито с малко есенция от ванилия и сложих във фурната на 50 градуса за 15-на минути, след което увеличих градусите на 160, като почна да се зачервява сложих фолио, пекох около половин час и го оставих 5 мин. след това без фолио да се дозапече. Излезе прекрасен козунан с разкошни конци. Догодина определено ще повторя рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  102. Маргарита Маринова23 април 2017 г., 2:28

    Страхотна рецепта,дори в момента пека отново��.Ще ме карат май всяка седмица да правя��

    ОтговорИзтриване