Популярни публикации

неделя, 2 март 2014 г.

Лека торта с кокос и малини







Много исках да направя торта с кокос, дилемата беше между ''Рафаело" и тази лека кокосова торта на Йоли. Спрях се на второто и не съжалявам. Направих малки промени и много ни хареса крайния резултат. Получи се една много лека торта с вкус на кокос, целувки, заквасена сметана и малини.

Необхдими продукти

6 белтъка
200 гр захар
1 ванилия
200 гр кокосови стърготини

За крема:

400 гр замразени малини
3-4 суп л захар
1 пак желатин
пудра захар на вкус
400 гр заквасена сметана с висок процент масленост
3-4 суп л цедено кисело мляко ( аз използвах мляко с 10% масленост)
кората на един лимон
300 мл животинска сметана за украса

Разбийте белтъците на пяна и добавяйте постепенно захарта, бъркайте с миксера, докато се разтвори напълно и сместа стане на твърд сняг. Добавете кокоса и рабъркайте.
Разделете сместа на две равни части, изсипете във форма 24 см , която сте покрили с пергаментова хартия и печете на 150 градуса, докато блатовете станат твърди и хрупкави и много леко си променят цвета. На мен ми отне около 1 час, Пекох ги двата заедно на фурна с вентилатор.
След като се изпекат и охладят блатовете, време е да сглобите тортата. Приготвянето на крема става много бързо и не е необходимо да го разбивате с миксер, а само с телена бъркалка.
Като за начало изсипете половината малини ( ако работите с пресни ягоди ги нарежете на парченца) в малка тенджерка или касерола, добавете 3-4 суп. л захар,  много малко вода и сложете на котлона за няколко минути да стане на плодов сос. Добавете към топлата плодова смес разтопения желатин и разбъркайте да се обединят. Оставете да изстине, но не и да се желира.
Разбъркайте с телена бъркалка заквасената сметана с пудрата захар, добавете прецеденото кисело мляко, ванилията и лимоновата кора. След това смесете с плодовата смес и разбъркайте добре, докато се обединят двата крема.
В тортената форма в която пекох блатовете, сглобих тортата и я оставих за няколко часа в хладилника за да се стегне.
Поставете единия блат и изсипете 2/3 от крема, забодете тук-там по една цяла малина или ягода. Поставете втория блат и отделената 1/3 от крема. Оставете тортата за няколко часа в хладилник. След това махнете стягащия ринг и украсете тортата с разбитата животинска сметана и останалите малини.
Поръсете с кокос отстрани. 



На тази снимка се вижда, че малините за декорация са все още замръзнали. За мен е много по-лесно да работя с тях, ако ги размразя предварително потича сок, докато ги подреждам, затова предпочетох да ги сложа, докато са замръзнали.
 

Тук вече са отпуснати :)

Надявам се да ви хареса. Бон Апети !
 

Няма коментари: