Популярни публикации

неделя, 30 март 2014 г.

Фалшив "Гараш"







Най-напред искам специално да благодаря на моята прекрасна приятелка Павлина за чудесния поднос, който ми подари снощи. Поли, страхотен е! Благодаря ти! И като съм тръгнала с благодарностите, крайно време е да изкажа такива и за нейния брат Калоян, негово дело е водният знак на всяка снимка. Кин, задължена съм ти и за много други неща с които те тормозя от време на време ;-) Хубаво е, човек да е заобиколен от добри приятели с които да може да сподели чаша ароматно  кафе и парче ''Гараш" пък било то и фалшив ;-) Сега да преминем към самата рецепта.
В стария ми тефтер с рецепти съм я записала като фалшив"Гараш" от леля Ева, майката на моята приятелка Деляна от която взех рецептата преди много години. Тортата се приготвя много бързо, както повечето неща тук в моя блог. Направила съм малки промени по рецептата с течение на годините, идеята е да се доближава максимално до оригинала.

Необходими продукти:

200 гр бисквити Житен дар ( при мен не се намират и заместих с турски бисквити)
  
250 гр меко масло 
(съвета ми е за сладкиши винаги да използвате качествени масла, за да постигнете добър резултат)
4 яйца
1 чаена чаша кристална захар
200 гр предварително изпечени и счукани орехи
200 мл прясно мляко
само в случай, че изполвате бисквити Житен дар, тогава слагате 200 мл студено прясно мляко, ако ползвате от тези, които показах на снимката или подобни, млякото е не повече от 100 мл
3 пълни супени лъжици какао
200 гр черен шоколад
отделете 100 гр за глазурата 
50 мл коняк или уиски
200 мл сметана за украса

В дълбока купа начупете бисквитите и сложете изпечените и начукани орехи.

Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно орехите навсякъде. Напръскайте със студеното прясно мляко.
В друга купа пригответе крема. Поради съдържанието на сурови яйца, може да ги разбиете със захарта на водна баня, като се стараете водата да не завира и да не докосва съда, за да не се получат пържени яйца. Другият вариант е да приберете тортата за 1-2 часа във фризера. Ако не се консумира от малки деца (и сте използвали пресни яйца) в рамките на 1-2 дни, тези процедури не са необходими.
Започнете да разбивате крема, като разделите белтъците от жълтъците. Към белтъците изсипете захарта и разбийте на твърд сняг. Добавете жълтъците един по един и продължете разбиването. Постепенно прибавяйте останалите продукти, какаото, алкохола и 100 грама разтопен черен  шоколад. 
В отделна купа разбийте с миксер мекото масло, така че да се получи пухкав крем, към него добавете 1-2 лъжици от какаовата смес, разбийте с миксера и продължете да добавяте малко по малко, докато се смесят напълно и се получи гладък крем.
Ако случайно ви се пресече при смесването на маслото с какаово яйчната смес, то е защото не са били с еднаква температура. Не се тревожете, ще се оправи като затоплите за няколко секунди в микровълновата и разбъркате. 
Трябва крема да изглежда по този начин.
 

 Дойде време да смесите бисквитите и крема. Вече объркани, трябва да изглеждат ето така: 



Подгответе си откопчаваща форма с диаметър 22-24 см. Облепете я със стреч фолио.
 
Изсипете сместа, загладете със силиконова шпатула и покрийте отгоре със стреч фолио. Приберете в хладилник за няколко часа, най- добре за една вечер.


Обелете фолиото с което покрихте сместа и обърнете върху чинията за сервиране. Разтопете останалите 100 грама черен шоколад на водна баня или в микровълновата, като разбърквате през 20-30 секунди, за да не загори, че тогава става на бучки и няма оправяне. Аз добавям към вече разтопения шоколад 2-3 супени лъжици олио за гланц.
Полейте тортата и приберете в хладилник за да се стегне шоколада. Отгоре може да декорирате с 200 мл сметана разбита с миксер или да поръсите малко кокос или орехи.  







Тортата се приготвя много бързо, по-подробно описание съм направила и затова може да ви изглежда сложно, но не е така. 
Надявам се моето предложение да ви допадне.
Да ви е сладко! 


Няма коментари: