Популярни публикации

неделя, 9 февруари 2014 г.

Грис халва




Много хора свързват грис халвата с детската градина и съответно не обичат този десерт, защото навремето по подобен вид заведения са го приготвяли с олио, за икономия с по-малко захар и резултата е бил налице, блудкаво и безвкусно.
Сега ви предлагам да опитате да си направите една истинска, ароматна и вкусна грис халва, поръсена с много ядки и стафиди, приготвена  с ароматно масло и прилично количество захар в състава ;)

Необходими продукти:

2 ч.ч грис
2 ч.ч захар
6 ч.ч вода
кората на лимон
стафиди
125 г масло
1 ч.л канела ( по избор )
орехи (предварително запечени в сух тиган за няколко минути)

Разтопете маслото, добавете гриса и бъркайте, докато си промени цвета в златист. Използвайте дълбока тенджера, защото сместа почти изпълва съда, докато ври.






Внимателно налейте горещия сироп, приготвен предварително  от 2 ч.ч захар и 6 ч.ч вода. Бъркайте с телена бъркалка за да не стане на топчета.


 
След като се сгъсти, добавете стафидите и изсипете в подходяща тавичка. Поръсете със запечените орехи и оставете халвата да се охлади напълно.


 Ще разберете кога е готова за консумация, ако можете да я нарежете без проблем. Сервира се студена. Да ви е сладко!


 

Няма коментари: