Популярни публикации

понеделник, 27 януари 2014 г.

Коледна погача




Рецептата за тази прекрасна погача е на Катя Георгиева. Моята е украсена със снежинки, защото е за Коледа, но ако е по друг повод, може да сложите украса, която на вас ви харесва.

Необходими продукти: 

1 кг брашно
1 с.л. захар

1 ч.л сол
1 кубче прясна мая
2 яйца
1 белтък
200 г кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 к.ч. олио
сусам и маково семе  за поръсване




За намазване

1 жълтък
30 мл прясно мляко
1 с.л. олио 


Начин на приготвяне:

 В купа смесвате маята с предварително затопленото 100 мл прясно мляко. Леко разбърквате, добавяте захарта и толкова брашно, че да се получи гъста каша. Оставяте сместа да втаса. 
Разбивате добре яйцата, прибавяте киселото мляко, наливате  останалото прясно мляко, размесвате добре всички продукти, докато се получи еднородна смес. Изливате малко от олиото.
В по-голяма тава пресейте брашното, направете кладенче в средата и излейте яйчната смес и втасалата вече мая.
Омесете гладко и меко тесто. Оставете да втаса, докато увеличи обема си поне 2 пъти.
Разделете тестото на две и от едната половина отделете една малка топка, тя ще бъде в средата.
Втората по големина топка разточете на правоъгълник, намажете с олио, навийте на руло и завийте около топката в средата.
Най-голямата топка, също  разточете на правоъгълник, намажете с олио и по същия начин завийте около другите две.
Само най-външната част нарежете с ножица отгоре на кръгчета, на разстояние 1 см. без да прерязвате тестото до долу, след това леко  разделете кръгчетата, едно на ляво, другото на дясно.
Украсете погачата според вашия вкус. Поръсете със сусам и маково семе.

Необходими продукти за белите орнаменти:

2 суп. л. сол
50 мл. вода
брашно за да стане на тесто
Солта е повече и не позволява на орнаментите да променят цвета си след изпичане, остават си бели и стоят много красиво.
  
Оставете да втаса, след това с четка намажете отгоре с жълтъка,прясното мляко и олиото.
Поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса и печете около 25-30 минути. Пробвайте с дървено шишче или клечка, трябва да излиза сухо от тестото.
Да ви е сладко!



Няма коментари: